TRABZON HAVA DURUMU21°C Gök Gürültülü Sağanak Yağışlı
BİZE ULAŞIN 0545 504 5955 - 0537 263 38 26

Foto Galeri

Şalpazarı Araştırma Derneği | Bilgi geleceği aydınlatan ışıktır.

Şalpazarı’nda Tarihi Yazılı 10 Eski Eser

Yücel KAYA ve Kağan KARABAYIR

Uzun süredir köyleri dolaşarak başta mezarlıklar olmak üzere motif araştırmaları yapıyoruz. Bu gezilerde güzel konaklar, nefis işlemeli tekirler, köylerin en güzel yerlerine yapılmış mezarlıklar, ıssız kalmış köprüler başta olmak üzere pek çok eseri gördük. Ne kadar zengin olduğumuzu bir kez daha fark ettik. Aynı zamanda bu değerlerimizi nasıl umarsızca yok ettiğimizi de dehşetle gördük. Hep Şalpazarı olarak kültürümüzü koruduğumuz ile övünürüz ama koruduklarımızın sadece popüler olanlar olduğunu iyice anladık.

Gezilerimiz sırasında üzerinde tarih yazılı mezar taşları, çeşmeler ve camiler gördük. Bunları Şalpazarı’nın en eski 10 eseri diye sıralamaya koyduk. Burada sıralama yaparken üzeri yazılı olanları aldık. Yoksa tarihi eserler sadece bunlar eğil. Pek çok köyde bulunan birkaç metre yükseklikte mezar taşları, köprüler v.b. üzerinde tarih taşımadığı için sıralamaya almadık. Benzer şekilde sonradan tarih yazılmış mezar taşlarını da sıralamaya katmadık. Bu durumda aşağıdaki sıralama ortaya çıktı:

10.sırada: 1887-88 tarihli Kalecik’te mezar taşı.

9.sırada:1883-84 tarihli iki mezar var. Birisi Dorukkiriş, diğeri Geyikli’de.

8.sırada:1881-82 tarihli Geyikli’de mezar taşı.

7.sırada:1876-77 tarihli Dorukkiriş’te bir mezar taşı.

6.sırada:1872-73 tarihli iki eser var. Doğancı Camisi ve Güdün Camisi’nin kitabesi. Güdün Camisi yıkılıp yeniden yapılmış. Ancak kitabesi yerinde bırakılmış.

5.sırada:1856-57 tarihli Sugören’de çeşme var. Çeşme yıkılıp yeniden yapılmış. Ancak kitabesi yerine konmuş.

4.sırada:1851-52 tarihli Fidanbaşı’nda mezar taşı.

3.sırada:1842-43 tarihli Dorukkiriş’te mezar taşı.

2.sırada:1812-13 tarihli Kabasakal’da mezar taşı.

1.sırada:1810-11 tarihli Çamkiriş’te mezar taşı.

YORUM GÖNDERYorumlarınızı göndermek için alt kısımdaki formu kullanabilirsiniz.