TRABZON HAVA DURUMU22°C Gök Gürültülü Sağanak Yağışlı
BİZE ULAŞIN 0545 504 5955 - 0537 263 38 26

Şalpazarı Araştırma Derneği Başkanı Yücel KAYA

Halk bilimi lise yıllarından beri ilgimi çekti. Bu ilgi sonraki dönemlerde özellikle Şalpazarı incelemelerine yöneldi. Araştırdıkça  Şalpazarı’nın ne kadar zengin bir kültüre sahip olduğunu gördüm.

Yine fark ettim ki kültürümüzün fistan ve horon gibi birkaç yönü öne çıktıkça diğer yönleri her gün biraz daha kayboluyor. Bu kayboluşu gördükçe çevremdeki eski malzemeleri-hem maddi hem de manevi olanları- toplamaya başladım.

Bir süre sonra tez hazırlayan gençler, araştırmacılar, meraklılar v.b. benimle görüşmeye başladılar. Bu şekilde devam ederken Ercan KANDEMİR ile tanıştım.

O da araştırmacıydı. Aynı zamanda ortak ilgi alanlarımız olunca fikir alışverişi başladı. Dernek fikri de ondan çıktı. Beni ve diğer kurucu arkadaşları ikna etti ve Şalpazarı Araştırma Derneği’ni kurduk.

Şalpazarı ile ilgili hemen her konu araştırma alanımıza giriyor. Burada araştırma konusu kişinin ilgi alanına giriyor. Bir araya gelince ortak bilgiyle hareket etmeye başladık. Bu sayede bilgimiz de gücümüz de arttı.

Derneğimizi kuralı yaklaşık bir yıl oldu. Bu süre içinde çevredekilerin bildiği ama kimsenin önem vermediği kaya mezarı olduğunu düşündüğümüz yapıları gündeme getirdik. Bu konuda araştırmalarımız devam ediyor. Tarihi eserlerimizle ilgili çalışmalar yaptık. Şalpazarı Sözlüğü’nü hazırladık. Yöremizdeki damgalarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.

Araştırmayı sevenler   aramıza katıldıkça üçümüz artacak, böylece çok daha güzel araştırmalar yapacağız.